Milyen az egészséges kutyatáp? Sok gazdi felteszi magának ezt a kérdést, pláne akkor, ha többfajta kutyaeledelt is kipróbált már, és mégis azt érzi, hogy ennek ellenére sem találta meg az igazit. Márpedig a felelős állattartók a legfinomabb falatokat szeretnék megadni kedvenceiknek, és az sem baj, ha emellett még egészséges is a száraz vagy nedves kutyatáp, ami a tálba kerül. De milyen a jó eledel, mitől lesz egy kutyatáp egészséges? Mai cikkünkben ezt a sokat emlegetett, de talán félinformációkkal és tévhitekkel átszőtt témát fogjuk boncolgatni.
Az egészséges kutyatáp a húsnál kezdődik
Ahogy a bekezdésünk címe is mutatja, a kutyatápok legfontosabb összetevője a hús. Ez adja ugyanis a fehérjemennyiséget az eledelben. Az állati eredetű fehérje a kutyák legnagyobb mozgatórugója: ebből nyerik az energiát, tehát nekik a szénhidrátot tartalmazó hozzávalók sokkal kevésbé fontosak, mint az embereknek. Az egészséges kutyatápok legalább 60, de inkább 70 százalék friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készülnek. A vágóhídi nyesedéknek sajnos közel olyan magas tápanyagtartalma sincs, mint mondjuk a színhúsnak. Épp ezért, amikor egy kutyaeledelre ráírják, hogy teljes értékű, akkor az lehet csupán egy marketingfogás, miközben a beltartalmi értéke nagyon pocsék minőségű. Épp ezért a szakértők azt javasolják, hogy mindenképp a drágább kutyatápokat válasszák a gazdák, abból is érdemes megnézni a táp hátoldalán, hogy milyen magas a hústartalma – hiszen sokszor az ár sem az igazságot mutatja.
Legyenek benne zöldségek és gyümölcsök is
Amellett, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz az eledel, azért rost és szénhidrát is kell bele, hogy a kutya egészségét 100 százalékban szolgálja. Ezt elsősorban zöldség és gyümölcsfélékből lehet kinyerni – sajnos a gabonákra a legtöbb kutya érzékenyen reagál a gluténtartalom miatt. A PLATINUM Natural kínálatában például van gluténmentes kutyatáp, és olyan is, amelyben a szénhidrát tartalom burgonyából származik.