Amikor betérünk egy étterembe, akkor először mindig az étlapot tekintjük meg. Sokszor már kint, a bejáratnál meg tudjuk nézni a kínálatot, vagy legalábbis egy részét. A kinti étlapos állványoknak ez az egyik legnagyobb előnye a vendégekre nézve, hogy mielőtt betérnének már el tudják dönteni, hogy az adott hely megfelel-e az ízlésüknek. Sok esetben valami konkrétumot kívánunk meg például egy nyaralás során és kifejezetten azt az egy ételt keressük a környező éttermek étlapjain. Egy nemzeti ételt vagy egy különlegességet, amit olvastunk online, hogy mindenképp ki kell próbálni.
Az étlap készítés éttermeknek szolgáltatások pedig egyre népszerűbbek szerte a világon, hiszen minél jobban meg van szerkesztve egy étlap, annál szívesebben fogyasztanak ott a vendégek. Na, nemcsak a dizájnra gondolunk, hanem az ételek megfelelő elhelyezésére. A jól megtervezett étlap ugyanis vezeti a vendégeket. Ezen kívül még a felszolgálóknak is nagy szerepe van abban, hogy mit adnak el a vendégeknek. Mindig “pusholni” kell azokat az ételek, melyekből sok alapanyag van: a séf ugyanis nem szeretné, ha megromlanának a drága élelmiszerek. Illetve általában a napi ajánlatot és a drága, különleges fogásokat is szeretik előtérbe helyezni a pincérek.