Ezt a mondatot az egyik leghíresebb magyar séftől hallottam, aki az egyik étteremben tartott előadást, ahol én is dolgoztam. A konyhában használatos késfajtákat mutatta be és hogy melyiket mire használjuk. Bevallom én nem a konyhán dolgoztam, de nagyon érdekes volt, amit elmondott. Tudni illik a legtöbb késes baleset a konyhában azért van, mert életlen eszközzel próbáljuk felszeletelni a húst, a karalábét vagy épp a fejes káposztát. Ezért a nagykonyhákban főleg, de a saját háztartásunkban is oda kell figyelni, hogy mindig legyenek megélezve a kések a fiókban.
A legtöbb nagykonyhában úgynevezett szakácskés fajták léteznek mindenféle konyhai feladatra. Ezeknek általában sárga, zöld, piros és kék a nyele, hogy a HACCP szaabályai szerint csak egyetlen ételfajtához legyenek használva. Például a csirkés késsel ne vágjon véletlenül senki se halat, mert egy rák- és halallergiás személy életébe is kerülhet ez a manőver. Továbbá léteznek külön szakácskések, mint például csontozókés, santoku kés, sajtvágó kés, zöldségvágó kés, filézőkés és paradicsomkés. Ezekkel más és más területein lehet találkozni a konyhának. Sok nagykonyhai kés pengéje készül rozsdamentes acélból, de ma már kerámia élű késekkel is találkozhatunk egyes éttermekben. Általában megszokott időszakonként késélező szakember gondoskodik az éttermekben használt éles eszközök karbantartásáról, hogy lehetőleg ne okozzanak balesetet.